Hoe demonteer je een Ikea Pax schuifdeurkast

 

Pax schuifdeurkast

Demontage Pax schuifdeurkast in stappen

Het demonteren van een pax kast kan intimiderend lijken. Misschien ben je de handleiding Pax kast kwijt of ben je niet heel technisch aangelegd. Geen probleem! Een Pax kast uit elkaar halen is makkelijker dan het lijkt en dit is de makkelijkste handleiding voor het demonteren van een PAX Kast van IKEA. Toch liever geheel ontzorgd worden? Dat kan ook wij zijn een professioneel verhuisbedrijf dat IKEA meubelen in een mum van tijd demonteert.

1. Verwijder de deuren

De deuren van een Ikea Pax Schuifdeurkast zijn geborgd zodat ze er niet uit kunnen vallen tijdens gebruik. Deze borg dient voor het verwijderen losgemaakt te worden.  Je kunt het beste op een keukentrap keukentrap staan om de borg los te maken.  Bij de buitenste deur is de borg een schuifje bovenop de railgeleider bovenaan de deur. Dit schuifje moet je naar achteren schuiven.

Als beide schuifjes naar achteren staan kun je de buitenste deur verwijderen. Een sterke, handige man of vrouw kan dit alleen, maar het is misschien verstandig om dit met z’n 2en te doen. Til de deur omhoog uit de bovenste geleiderails en kantel de deur iets naar je toe. Daarna laat je de deur zakken zodat deze ook los van de  de onderste geleide rails is. Dan kan je de deur aan de kant zetten. Zet de deur op zijn kant weg.  Als je ‘m rechtop zet, kan de onderste geleider nl afbreken.  Dan demonteer je de binnenste deur van de Ikea Pax schuifdeurkast. Ook hier zit een uitval beveiliging. Deze zit aan de  binnenkant van de deur bij de bovenste geleider. Dit is een langwerpig plastic schuifje.

Bij nieuwere Paxkasten kun je dit schuifje inknijpen en naar beneden trekken, bij oudere Paxkasten draai je het schuifje een kwartslag. 

Als de borg los is verwijder je de binnenste deur op dezelfde manier als de buitenste deur.

2. verwijder de geleiderails

De bovenste geleiderails zit bevestigd met 2 langere schroeven aan de voorzijde, per Pax element 2 klemmen aan de bovenkant en per Pax element 2 klemmetjes aan de onderkant. Deze kunnen allemaal worden losgeschroefd en verwijderd. 
De onderste geleiderails zit alleen met een aantal schroefjes aan de bovenzijde bevestidg. ook deze kunnen los. 

3. verwijder het binnenwerk van de Pax kast

Haal alle planken, lades, roedes etc. uit de kast.  De planken kun je er zo uit tillen. Recht omhoog uit de dragers en dan naar je toe trekken. 

De lades zitten met een klipje aan de onderzijde bevestigd.

Dit klipje kun je een kwartslag draaien. Dan trek je de lade naar je toe. aan de achterzijde zit deze nl met  een palletje in een gaatje bevestigd. 

4. Koppel de Pax elementen los van elkaar.

De elementen van de Pax kast zitten aan elkaar bevestigd met koppelboutjes. Meestal 2 of 3 aan de voorzijde en soms ook aan de achterzijde.  Je kunt de koppelboutjes losmaken met 2 kruiskop schroevendraaiers.

5. verwijder de achterwand

Over het algemeen zit de achterwand met spijkers bevestigd. Als je gebruik hebt gemaakt van de Ikea montageservice. Kan het zijn dat de achterwand met nietjes is bevestigd. De achtewand kan je verwijderen door  voorzichtig met de achterkant (steel ) van een hamer aan de binnezijde van de kast te tikken.  Werk hierbij van onder naar boven. 

6. Leg de elementen plat op de grond

Voordat je de Pax elementen gaat demonteren, moet je deze eerst plat op de grond leggen. Dit is handig om met 2 mensen te doen. Je kantent de kast voorover en laat ‘m helemaal zakken totdat hij “op z’n buik” ligt.

7. Demonteer de Pax elementen

De Pax elementen zitten met snelsluitingen en deuvels bevestigd. De snelsluiting maak je los door deze tegen de klok in te draaien totdat het pijltje naar de zijwand  wijst.

Als de snelsluitingen los zijn, kan je de zijwand en de boven en de onderkant van elkaar losmaken.  Let bij het demonteren van de onderplaat van de kast ook op de plinten. deze zijn nl alleen met deuvels bevestigd en komen ook los als je ze zijwand verwijderd. Hou deze even vast als je dit doet. Dan breken de deuvels niet af. 

Veegestelde vragen

Wat gebeurt er als ik mijn verhuisdatum moet veranderen?

Als u dit vroegtijdig aangeeft is het meestal geen probleem. We zullen dan een nieuwe datum voor u inplannen en hier komen geen kosten bij kijken.

Moet ik grote spullen ook in verhuisdozen inpakken?

Als iets zo groot is dat het gelijk een hele doos vol maakt is het niet nodig om het in te pakken. Omdat verhuisdozen makkelijk te tillen zijn en goed op elkaar stapelen hebben we wel het lieft dat er zo veel mogelijk in dozen wordt ingepakt. Meer tips over het inpakken van verhuisdozen lees u hier.

Moet ik mijn verhuizen doorgeven bij de gemeente?

Ja. Wanneer u bent verhuist moet u dit doorgeven aan de gemeente. Zo zorgt u ervoor dat de post voortaan naar het nieuwe adres wordt gestuurd. U kunt w adreswijziging doorgeven via de website van uw gemeente. U wordt automatisch uitgeschreven op uw oude adres.