Hoe demonteer je een Ikea Kallax vakkenkast

Demontage Kallax (Expedit) Vakkenkast

Het demonteren van een IKEA Kallax kast  ( ook wel Expedit kast genoemd)  kan een uitdaging lijken, maar het proces kan vrij eenvoudig zijn als je de juiste stappen volgt. Deze stapsgewijze handleiding zal je helpen om je IKEA Kallax kast veilig en efficiënt te demonteren, terwijl je ervoor zorgt dat alle componenten intact blijven voor toekomstig gebruik of verkoop. Het is belangrijk om te onthouden dat deze methode kan variëren afhankelijk van het exacte model van je Kallax kast.

Toch liever alles laten demonteren door een professional? Schakel dan onze demontage service in!

Wat is een Kallax kast ?

Laten we beginnen met het verduidelijken van wat een IKEA Kallax kast precies is. Deze reeks opbergoplossingen staat bekend om zijn veelzijdigheid en flexibiliteit. Het minimalistische ontwerp en de kubusvormige compartimenten maken het een populaire keuze voor zowel woningen als kantoren. De kast kan zowel horizontaal als verticaal worden gebruikt en is verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

Benodigde gereedschappen

Voordat we in de stappen duiken, zijn hier enkele essentiële gereedschappen die je nodig hebt: een kruiskopschroevendraaier, een platte schroevendraaier, een hamer, en eventueel een rubberen hamer. Ook kan een vriend je helpen om het proces sneller en veiliger te maken.

Handleiding demontage Kallxkast in stappen

 1. Verwijder de inhoud: Begin met het legen van je Kallax kast. Verwijder alle items, zoals boeken, beeldjes, manden of bakken, die zich in de compartimenten bevinden.

 2. Verwijder de deuren en laden: Als je Kallax kast deuren of laden heeft, verwijder deze dan door de schroeven los te draaien waarmee ze aan de kast zijn bevestigd. Bewaar alle schroeven en bevestigingsstukken op een veilige plek voor toekomstig gebruik. Hierna leg je de kast plat neer!

 3. Draai alle schroeven aan de bovenzijde en de onderzijde van de Kallax kast los:  Een Kallax kast zit eigenlijk maar op 4 punten gefixeerd , 2 aan de bovenzijde en 2 aan de onderzijde. In totaal zijn dit 8 imbusschroeven. Je hebt hiervoor imbus maat 5 nodig.  De schroeven aan de onderzijde zijn meestal afgedekt met een viltje. Dit kun je voorzichtig verwijderen met een stanleymes of plamuurmes.

 4. Verwijder de panelen: Zodra de schroeven los zijn, kun je de panelen gaan verwijderen.  De panelen zijn enkel bevestigd met deuvels. Je begint  met de bovenzijde. Deze kun je voorzichtig lostikken van de tussenschotjes. Als de bovenzijde weg is, kan je de eerste laag tussenshotten verwijderen. ook voorzichtig uit de deuvels trekken.  Hiernaa het tussenpaneel weer op dezelfde wijze verwijderen. Dan eventueel weer tusschotten en tussenpanelen op dezelfde manier. Afhankelijk ban het aantal vakken van je Kallax kast.

Na het volgen van deze stappen zou je IKEA Kallax kast volledig gedemonteerd moeten zijn. Vergeet niet om alle schroeven en bevestigingsstukken op een veilige plek te bewaren voor als je de kast opnieuw wilt monteren. Het belangrijkste is om geduldig te zijn en niet te haasten. Bekijk ook: De beste verhuisdozen van 2023.

 
 
 

De kosten van een verhuizing hangen af van een aantal factoren: 

 • De moeilijkheidsgraad van de te verhuizen inboedel. Verhuizen van een concertvleugel zal extra kosten met zich meebrengen.
 • Het type woning ( een verhuizing naar een bungalow is voordeliger dan naar een woning aan het eide van de galerij op 10 hoog)
 • Het volume (aantal m3) van de inboedel
 • De afstand tussen de oude en de nieuwe woning
 • Het tarief voor een verhuizing van 40 m3 ( gemiddelde inboedel van gezin met 2 kinderen) van een eengezinswoning naar een eengezinswoning in dezelfde buurt, ligt rond de € 2000 incl btw.
 • Het tarief voor een verhuizing van 20 m3 (gem. inboedel alleenstaande) van een appartement naar een appartement in dezelfde buurt ligt rond de € 1000,00 incl btw

Houdt u bij het inpakken van uw boekenkast rekening met het het feit dat boeken vrij zwaar zijn. Dus liefst niet een hele doos vullen met encyclopedieën. Er zijn speciale boekendozen in de handel. Deze zijn half zo groot als een standaard verhuisdoos. Mocht u enkel normale verhuisdozen hebben, kunt u het beste de doos voor de helft met boeken vullen en de andere helft met lichtere spullen.

Wanneer u gaat verhuizen is het belangrijk om te weten hoeveel inboedel u heeft. Inboedel wordt gemeten in kubieke meters en dit is hoeveel volume uw inboedel bedraagt:

Iedere inboedel is anders. De ene persoon heeft in zijn eentje 100m3 in een flatje staan de andere met z’n vijven maar 20 m3 in een villa. Onderstaand wat gemiddelden:

 • gemiddelde inboedel gezin met 2 kinderen: 40 /45 m3
 • gemiddelde inboedel stel zonder kinderen: 25/ 30 m3
 • gemiddelde inboedel alleenstaande: 15/ 20 m3