Hoe demonteer je een Ikea Brimnes bed

Demontage Ikea Brimnes


Het IKEA Brimnes bed staat bekend om zijn stijlvolle uiterlijk en praktische opbergruimte. Maar er komt een tijd dat je misschien het bed moet demonteren, of je nu verhuist of het wilt vervangen.

 

Demontage handleiding in stappen

Volg deze stap-voor-stap handleiding om je IKEA Brimnes bed veilig en efficiënt te demonteren.

Stap 1: Maak het Bed Vrij Verwijder eerst alle beddengoed, inclusief matras, kussens, lakens en dekens. Als je Brimnes bed opbergladen heeft, haal dan alle inhoud uit de laden. Dit zal je niet alleen helpen om gewicht te besparen, maar ook om beschadigingen tijdens het demontageproces te voorkomen.

Stap 2: Verwijder het matras of de matrassen

Als je het bed gaat verhuizen naar een andere locatie kun je de matrassen verpakken in zogeheten matrashoezen. Deze zijn online verkrijgbaar bij onze vriend Ruud van de verhuisdozenloods https://www.verhuisdozenloods.nl/product/stevige-2-persoons-matrashoes/

Stap 3: Verwijder de Laden De meeste Brimnes bedden hebben laden voor extra opslag. Om deze te verwijderen, trek je ze zo ver mogelijk uit tot dit niet verder kan. Dan kantel je de lade 45 graden en kun je de lade eruit tillen. 

Stap 4: Verwijder de lattenbodem De lattenbodem ligt los en kun je gemakkelijk oprollen. 

Stap 5: Verwijder de middenbalk en Demonteer de kruislatten De middenbalk zit tussen 2 beugels in geklemd en kan je er gewoon uit tillen. De metalen kruislatjes zitten met een kleine kruiskopschroef aan het hoofd/voet einden en aan de zijkant bevestigd. Deze kun je losmaken. Bewaar de schroeven bij de rest van alle schroeven in een stevig afsluitbaar zakje.

Stap 6: Verwijder de metalen zijlatten:  De metalen zijlatten is met 6 kruiskopschroeven in de zijwand bevestigd. Maak deze los en bewaar deze in een zakje.

Stap 7: Verwijder het voeteind:  Het voeteind zit op een aantal punten aan het bed bevestigd. Je begint met het losmaken van de snelsluitingen van de dwarlatten die aan de zijkenten van het bed op de vloer liggen. Deze snelsluitingen kun je met een platte- of grote kruikopschroevendraaiereen kwartslag of halve slag draaien totdat het pijltje naar het voeteinde wijst.  Vervolgens draai je de snelsluitingen in het midden los. Tot slot draai je het wieltje in de zijwanden los met een imbus 6. Het makkelijkst is het als je een imbusbitje op een accuboormachine hebt.  Je zult het wieltje namelijk best een aantal keren rond moeten draaien. Tegelijk met het draaien duw je het voeteinde naar achteren.

Stap 8: Demonteer de zijwanden:  De zijwand is nog bevestigd aan het hoofdeinde en in het midden. Je kun het beste eerst de schroeven in het klemmetje in het midden losmaken en daarna het wieltje aan het hoofdeinde losschroeven.  Als iemand je kan helpen on de zijwand vast te houden is dit makkelijk. Als je het alleen doet, zorg dan dat je de zijwand blijft vasthouden als je deze losmaakt, zodat hij niet valt.

Stap 9: Verwijder het hoofdeinde:   Verwijder het hoofdeinde op dezelfde manier als het voeteinde. 

Stap 10: Verwijder de kruiplanken:  De kruisplanken zitten met snelsluitingen aan elkaar bevestig en aan de linker en rechter dwarslat die op de grond ligt. Als je de snelsluitingen een kwartslag of halve slag draait is het bed geheel gedemonteerd. 

Dat is het! Je IKEA Brimnes bed zou nu volledig gedemonteerd moeten zijn. Vergeet niet om alle schroeven en kleine onderdelen veilig te bewaren voor als je het bed weer in elkaar wilt zetten.

Het demonteren van je IKEA Brimnes bed kan een intimiderend proces lijken, maar door deze stappen te volgen, kun je het snel en gemakkelijk doen. Of je nu een doorgewinterde doe-het-zelver bent of nieuw bent in de wereld van meubeldemontage, deze handleiding kan je helpen om je project op een georganiseerde en efficiënte manier aan te pakken.

Onthoud, veiligheid eerst. Zorg ervoor dat je altijd de juiste hulpmiddelen gebruikt en vraag hulp wanneer je grote of zware onderdelen verplaatst. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je meubels in goede staat blijven en je eventuele verwondingen voorkomt. Succes met je project! 

 

Als je de originele Ikea handleiding nog even wilt zien met de bouwtekening, vindt je ‘m hier.

https://handleidingkwijt.com/ikea-brimnes-bedframe/